top of page

Narcist als baas? Vertrek!

Bijgewerkt op: 17 mei

Ik heb meermaals ervaren dat narcisten kunnen energie krijgen van conflictsituaties. Dat ze daarom ruzie ook niet uit de weg gaan en blijven irriteren en intimideren, blijven dreigen en zuigen...


...tot de ander op en om is. Gezond advies als je botst met een narcist? Vertrek.


Een collega die na een productiefoutje compleet werd afgebrand de ziektewet in. Een collega MT-lid aan de hartpillen.

Huilende secretaresses en administratiemedewerkers. Bevende (letterlijk) teamleiders.

En volkomen leeggezogen thuis komen... De strijd is de energie niet waard.


Als een narcist de chef is in een bedrijf, dan werkt dit door in de bedrijfscultuur. Uiteraard ook in het ziekteverzuim (de continue druk/spanning voor nieuwe uitbarstingen), maar los daarvan echt in de manier waarop mensen met elkaar omgaan, vanwege 'Leading by Bad Example'.


De 'leiderschapsstijl' die hierbij past is nooit oplossingsgericht of bij een fout zoeken naar een oorzaak, maar altijd gericht op een 'zondebok' vinden of zoeken naar een schuldige. (=nooit de narcist zelf) Fouten proberen af te schuiven is daarbij een overlevingstechniek.

En dus scheldt de baas de teamleider uit die de voorman ervan langs geeft die een productiemedewerker zoekt om de fout op af te kunnen schuiven.


En tja, die had inderdaad ook de fout gemaakt! Maar de werkelijke vraag is:Professionele psychologen hebben het basisprincipe dat ze geen diagnose op afstand stellen, niet zonder zelf met de persoon te hebben gesproken. Ik word niet belemmerd door die beroepsethos, maar ik probeer wel terughoudend te zijn met 'iemand' een narcist te noemen.


Punt is, dat narcisten uitermate goed in staat zijn om je slecht over jezelf te laten voelen.


Om ook anderen hiervan te overtuigen, en nog te laten denken dat het door jezelf komt ook.


Maar:

1. het ligt niet aan jou!

2. je verandert ze niet!

3. vertrek!


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page