• roelant

Het Geheugen van de Dag

Waardoor laten we ons leiden: Historisch besef? Of de Waan van de Dag? Onze actie wordt ingegeven door de Waan van de Dag en vormgegeven door wat we ons denken te herinneren. En dat is niet best: de mens is vervloekt en gezegend met een slecht geheugen.


'We' gaan er van uit wat belangrijk is voor jou ook belangrijk zal zijn voor een ander. Dat iets als 'historisch besef' ervoor zal zorgen dat iets van Waarde niet onderstoft en een Onvergetelijke Fout niet wordt herhaald. Maar we zouden inmiddels beter moeten kunnen weten.

De geschiedenis laat zien dat we geleefd worden door het Geheugen van de Dag. En dat beslissende acties bovendien vaker het gevolg zijn van een individuele opwelling dan een collectieve overweging.


Het Geheugen van de Dag werkt vanuit een persoonlijk referentiekader waarvan de lijnen net zo scherp en de kleuren net zo helder zijn als een foto die sinds de jaren '80 die in het raamkozijn heeft gestaan. Niet scherp. Niet helder. Eén frame zonder context.
Menselijke missers Zo kon het gebeuren dat de laatste, échte opgezette Dodo (vogel, opgevroten door den Hollanders eind 17e eeuw) verstofte in de kelder van een Londons museum en werd 'opgeruimd' voordat fotografie bestond.