top of page

Gewone, Normale Nederlander -tegen wil en dank-


De HEMA stapt over op genderneutrale kinderkledingaanduiding. Hoofddoekjes hebben ze in verschillende soorten en kleuren, maar die schijnen niet echt lekker te zitten. Ik heb er geen last van.

In de Witte de Withstraat in Rotterdam kun je uitstekend stappen. Dat Witte zelf een grote boef is geweest wist ik niet. Zwarte Piet is Zwarte Piet, ook toen de zus van mijn Surinaamse buurmeisje/vriendinnetje verkleed was als Zwarte Piet voelde ik me alleen lastig gevallen omdat de volwassenen maar bleven vragen ‘wie dat was’ (Zwarte Piet!). Van de misdaden van Nederlanders uit het verleden en de geschiedenis van onze Roofstaat had ik vroeger graag meer op school willen leren.

Als ik ga solliciteren heb ik alleen ‘last’ van mijn eigen professionele loopbaan vol diversiteit, en niet van mijn eigen naam. (Althans, dat denk ik.)

Als ik op straat plas krijg ik een boete. Doe ik het in een vies, stinkend, man-onwaardig openbaar urinoir, dan is voor mij de druk er af. Ik mag op zondag werken, plezier hebben, niks doen. En in de avond of nacht, of overdag. Ik mag trouwen -of niet- en kinderen hebben. Ik hoef niet met de laatste mode mee, merkschoenen aan. Heb te weinig baardgroei voor zo’n toffe hipsterlook.

Ik heb geen hekel aan nieuwkomers -ben zelfs dol op afwisseling- en word blij als ik mensen kan helpen die het minder goed hebben dan ik.

Ik ben niet bang voor homo’s, moslims of fietsen in het donker. Ben wel bang voor killerclowns, leiders als Erdogan, Trump, KimJongUn en Putin, voor kanker, MS en Alzheimer, en voor springen van de hoge duikplank.

Ik ben een man en voel me geen vrouw. Ben veertiger, hetero, redelijk opgeleid en in m’n vel, geen opvallend kleurtje of gezichtsbedekking, hang geen religie aan, draag een spijkerbroek met bruine schoenen die soms gepoetst worden. Ik probeer proactief te werken aan de toekomst van m’n dochters en de wereld. Ik heb niet de indruk dat ik in de steek gelaten word door de overheid en word geloof ik ook niet bedreigd door veranderingen (behalve van het klimaat).

En toch voel ook ik mij een Gewone, Normale Nederlander..

-zucht-

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page