top of page
  • Foto van schrijverroelant

Woke or Not Woke... Dát is helemaal niet de vraag.

Bijgewerkt op: 11 feb. 2023

Ik zal het maar eerlijk zeggen: Ik probeer zo Woke te zijn als de tandjes voor andere behoeften dan die van mij. Kende ik al mijn privileges en de pijn van anderen al? Nope. Maar ik leer ze te zien. Ben ik het er allemaal mee eens? Is dat echt relevant? Sue me @DilanYesilgoz


Ik wind me erover op omdat zij -als Minister nota bene- in de HJ Schoo-lezing (tegenwoordig Zendtijd voor Politieke Partijen?) de deur heeft open gegooid om schaamteloos tegen "het gevaar van Woke-isme" op te staan.


U weet wel, Woke: dat je bewust bent dat niet iedereen hetzelfde tegen alles aankijkt.


Ja, je kán in de bewustwording doorschieten (hierover schreef ik in februari 2022 een stukje) en problemen gaan zien waar de 'probleem'-eigenaren ze nog niet zo hadden ervaren. Simpel voorbeeld: het wijzigen van de naam Jodenkoek, waar nog geen Joodse organisatie of iets dergelijks om had gevraagd.

En je kán ook je individuele grieven tot grootste onrecht en hoogste prioriteit uitroepen.


Maar dat iemand iets wil of vindt dat het niet meer kan, wil niet zeggen dat dat ook de norm is. Of dat dit het einddoel is waar de beweging uiteindelijk wil uitkomen.


Nee. Extremen zijn per definitie niet de norm.


Er zijn altijd mensen voor wie het nooit genoeg is. Ze schreeuwen hard, maar vertegenwoordigen zij de beweging (of vooral zichzelf)? Door de eisen van extremisten aan te halen als voorbeelden van Woke, krijgen zelfs gematigde, welwillende mensen afkeer van het totaal. Idem overigens voor slavernij-excuses, LHBTI+emancipatie, klimaatactie, islam, etc.

Worden in de media de juiste personen aan het woord worden gelaten? Zijn zij de juiste vaandeldragers van het onderwerp? Of zijn het gewoon lekker botsende meningen #kijkcijfers #clicks

Tegelijkertijd wil dat ook niet zeggen dat ze genegeerd moeten worden. Of om het hip te zeggen: 'gecanceld'.

Luister er naar, probeer de pijn te snappen en kijk naar je eigen waarden.


Kan je deze aanpassen om de pijn te includeren? Doe het! Moet je je waarden overboord gooien? Doe het niet!


Maar Media en Ministers, door de uitwassen als de norm te gaan behandelen, groeit weerstand tegen mensen die niets anders willen dan gezien worden, erkent in hun bestaan, rekening houdend met hun gevoelens.


Uitwassen zoals "Gaat gebakje op werkvloer in de ban?" kan makkelijk geframed worden als "jE mAg sTrAks NiKs mEeR vAn wOkE!


Als je nu denkt: "Dat met die gevoelens enzo, dat klinkt wel héél soft." dan klopt dat wel wat mij betreft.


Dus? We roepen toch al decennia dat emancipatie zo belangrijk is?


Emancipatie betekent niet dat vrouwen meer als mannen moeten worden, maar dat verschillende eigenschappen als gelijkwaardig worden erkent en als zodanig worden ingezet. "Demancipatie" noemt Aldith Hunkar dat.


Als je er niet het grootste probleem van de wereld van maakt wanneer iemand zich niet helemaal man of helemaal vrouw voelt, hoeft dat niets af te doen aan jouw mannelijkheid.

Wetenschappelijke onderbouwing dat non-binair niet bestaat geeft mij akelige rillingen van herkenning uit het Holocaust museum. In de jaren 1920-1945 deed de wetenschap -gefinancierd door politieke partijen- ook hun best om politieke standpunten (bijv. Joden zijn minderwaardig) wetenschappelijk te onderbouwen. Eugenetica heette dat.


Nee: deze onderzoeker van de UvA (zie plaatje hiernaast) is GEEN fascist.


Kom op zeg. Juist wetenschappelijk gezien is het interessant om beter te snappen hoe de mens in elkaar zit. Dus laat dit onderzocht worden!


Het is de kwalificatie, het oordeel, de mening die er uit volgt over mensen die zich non-binair identificeren die wél kwalijk is.


'Leven en laten leven' iemand? 'Een ander in z'n waarde laten' is dat zo'n hele revolutionaire gedachte?


En dat is waar de kritiek op Woke gaat schuren, zeker als het aangewakkerd wordt door Ministers en Wetenschappers. De intentie lijkt dan namelijk niet meer om de wereld leefbaarder te maken voor ons allemaal, inclusief minderheden en kwetsbaren, maar om te voorkomen dat iemand je koekje kan stelen.


"Ze willen iets van ons afpakken." Nee joh. 'Ze' willen hetzelfde als jij: het beste voor je dierbaren en een zo fijn mogelijk leven.


Het gaat dus helemaal niet om de semantische discussie of iets Woke of niet-Woke of doorgeschoten-Woke is. Het gaat om menselijkheid.


Want laten we wel zijn: als er nou één wezen op deze aarde rondscharrelt dat nergens tegen kan, altijd elkaar nodig heeft en kwetsbaar is, dan is het wel de Homo Sapiens.50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page